Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler

Kayıt sürecinin başında, Uluslararası İlişkiler Ofisi tüm değişim öğrencilerine gerekli prosedürü tamamlayabilmeleri için detaylı bilgiyi web sitesinden (http://llp-erasmus.maltepe.edu.tr/)  edinmektedirler. Bu adreste; şehir, üniversite, konaklama, sosyal hayat vb.konularda gerekli bilgiler verilmektedir. Ayrıca önceki dönemlerde ERASMUS programından yararlanan öğrencilerden oluşan “LLP-Erasmus Öğrenci Kulübü” sayesinde, MÜ’de öğrenim görecek olan öğrenim değişim öğrencileri, İstanbul’a ve sosyal hayata kolayca uyum sağlayabilmektedirler.

Aşağıda değişim öğrencileri için bazı pratik bilgiler yer almaktadır.

Vize Yükümlülükleri

Öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluğu’ndan öğrenci vizesi almak zorundadır. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra alınamamakta ve yerine turist vizesi geçerli olmamaktadır. Gelen öğrencilere, dönem başlamadan en az 2 ay önce vize için başvuru yapmaları önerilir.

İstisnalar, sadece Türkiye’de diplomatik vize sahibi herhangi birinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya çalışma izni olanlardır.

Vize başvurusu için gerekli evraklar:

  • Pasaport (en az 1 yıl geçerliliği olan)
  • Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’ndan alınan doldurulmuş vize başvuru formu
  • Pasaport formatında fotoğraf
  • Ev sahibi Üniversite’den alınan öğrenci belgesi
  • MU ‘den alınan kabul mektubu
  • Geri ödenmeyen başvuru ücreti

Vize kuralları sıkça değişebildiğinden, öğrencilerin kendi ülkelerindeki en yakın Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçerek güncellenmiş gerekli evrakları öğrenmeleri önerilir.

Oturma İzni

Türkiye’de alacağınız vize ile kalabileceğiniz maksimum süre 3 aydır. 3 aydan sonrası için oturma izni almanız gerekmektedir. Tüm yabancı öğrenciler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra en geç 1 ay içinde oturma izni almak üzere İstanbul Merkez Karakolu Yabancılar Şubesi’ne başvurmak zorundadırlar.

Öğrenciler, Öğrenci vizelerinde belirtildiği gibi MÜ’de geçirecekleri öğrenim süresini kapsayan oturma izni alacaklardır ve bu belgeyi her zaman yanlarında taşımaları gerekmektedir.

Talep edilen belge yükümlülükleri öğrenci belgesi, 5 fotoğraf, geçerli öğrenci vizesi ile birlikte pasaport fotokopisi ve oturma izni ücreti. Başvuru formları İstanbul Yabancılar Şube Müdürlüğü’nden alınabilir (Tel: +90 0212 636 1874; Website: http://yabancilar.iem.gov.tr)

Para Birimi

Türk resmi para birimi Türk Lirasıdır (TL).  1 Euro yaklaşık olarak 2.3 TL, ve 1 USD yaklaşık olarak 1.8 TL’dir. Para birimi aşağıda belirtilen banknotlar ve madeni paralar şeklindedir:

Kâğıt para

Metal para

200 TL

1.00 TL

100 TL

0.50 TL

50 TL

0.25 TL

20 TL

0.10 TL

10 TL

0.05 TL

5 TL

0.01 TL

İklim

Türkiye, ılıman iklim kuşağına sahip geniş Akdeniz coğrafyasında yer alsa da, çeşitli yeryüzü tabiatıyla, kıyıya paralel uzanan dağlarıyla iklimi bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kıyı kesimler daha ılıman iklim özellikleri gösterirken, İç Anadolu platosu daha az yağış alarak, daha sıcak yazlar ve daha soğuk kışlar geçirir. İstanbul’un içinde bulunduğu Marmara Bölgesi yağışlı kışlar ve daha kurak geçen yaz dönemlerine sahiptir.

İstanbul iklimi Akdeniz, Karadeniz, Balkan ve Anadolu kara ikliminin tesiri altında bulunur. Kışın Akdeniz’den gelen ılık lodosları, Balkanlar üzerinden gelen soğuk veya Karadeniz’den gelen yağışlı havalar takip eder. Yıllık ortalama sıcaklığı 13.5°C dir. Yıllık yağış miktarı ise 720-788 mm’dir. Yağışların % 40’ı kış, % 20’si ilkbahar aylarında olur. Yazın yağış, sonbaharın yarısı kadardır. Genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve ılık geçer. Sıcaklık bir yıl boyunca -14°C ile +41,5°C arasında seyreder. Kar yağışlı gün sayısı normalde 10 günü geçmemekle birlikte bazı yıllar daha uzun sürebilmektedir.

MÜ’YE ULAŞIM

Havayolu ile: 
Sabiha Gökçen Havaalanı, İstanbul’da Maltepe Üniversitesine en yakın olanıdır. Ayrıca, üniversiteye yaklaşık 2 saat mesafede Atatürk Havaalanı da bulunmaktadır. Şehir merkezine ulaşmak için HAVAŞ servisleri ya da belediye otobüsleri kullanılabilir. Üniversite ile şehir merkezi arasında karşılıklı olarak işleyen belediye otobüsleri olduğu gibi taksi/minibüs ve üniversitenin kendi servisleri de vardır.

Yabancı öğrencilerin yanlarında Türk Lirası getirmeleri ya da havaalanındaki döviz bürosundan TL almaları önerilir.

Taksi ile: 
Sabiha Gökçen Havaalanından özel taksi tutulduğunda, yol yaklaşık 30 dakika sürmekte ve ortalama €20’dur.  Sürücünün taksimetreyi yola çıkmadan önce açmasına dikkat edilmelidir.

Otobüs ile: 
Kadıköy-Marmara Eğitim Köyü arasında karşılıklı olarak her yarım saatte bir işleyen 16B numaralı otobüs bulunmaktadır.  İstanbul içinde, tüm otobüs, metro, tramvay ve vapurlarda geçerli olan İstanbul Kart, belirli satış noktalarından temin edilmektedir.

Vapur ile: 
İstanbul Avrupa yakasından gelen öğrenciler için Kadıköy ve Üsküdar İskelesine gelen vapurlar mevcuttur.

Metro ile:

Kadıköy-Kartal Metrosu 2012 yılı sonu itibarıyla hizmete girecektir.

MÜ Krokisi ve ayrıntılı ulaşım bilgileri için http://www.maltepe.edu.tr/kroki ziyaret edilebilir.
                

Cep Telefonu Numarası Nasıl Alınır?
Değişim öğrencilerine, daha uygun ve ucuz bir şekilde iletişim kurabilmeleri için yerel cep numarası almaları önerilir. Değişim öğrencileri pasaportları ile birlikte Turkcell, Avea veya Vodafone merkezine başvurarak bir yerel cep numarası alabilirler.

Yararlı Web Siteleri