Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

İngilizce Hazırlık Sınıfı

Yabancı dille öğretim yapan diploma programlarına kayıt yaptıran öğrenciler YADYO’nun düzenlediği Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına tabi tutulurlar.

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavdan Tablo 1’de belirtilen asgari puanları alan öğrenciler, zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutularak doğrudan kayıtlı oldukları diploma programlarında öğrenim görme hakkı elde ederler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aşağıda belirtilen koşullardan en az birini sağlayan öğrenciler, Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından muaf tutularak doğrudan diploma programlarında öğrenim görmeye başlarlar:

(a) Ortaöğreniminin en az son üç yılını, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin ana dil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında tamamlayanlar veya Türkiye’de Uluslararası Bakalorya (IB), ABITUR ve Fransız Bakoloryası Diploma Programlarını bitirenler.

(b) Tablo 2’de belirtilen sınavlardan birinden, asgari puan olarak belirtilen puana sahip olanlar.

(c) Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun yabancı dil hazırlık sınıfı eğitiminde en az B2 (Üst-Orta, Upper-Intermediate) düzeyinde öğrenim görerek, 100 tam puan üzerinden Tablo 1’de gösterilen puanlarla başarılı olanlar.

Seviye Tespit Sınavı

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına katılmayan öğrenciler ile Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına katıldıkları halde belirtilen asgari puanları alamayan öğrenciler, Seviye Tespit Sınavına alınırlar.

Seviye Tespit Sınavından alınan puanlara göre, öğrencilerin yabancı dil hazırlık sınıfında hangi seviyeden öğrenim görecekleri belirlenir.

Seviye Tespit Sınavına katılmayan veya katılamayan öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimlerine en alt seviyeden başlarlar.

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavının ve Seviye Tespit Sınavının telafisi yoktur.

Öğrenim Dili Türkçe Olan Bölümler için Zorunlu Yabancı Dil Dersleri

Öğrencilerin zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olabilmeleri için, YADYO tarafından güz ve bahar yarıyıllarının başında düzenlenen Muafiyet Sınavında başarılı olmaları gerekir. Muafiyet Sınavları yalnızca genel İngilizce içeriğine sahip dersler için yapılır.

Muafiyet Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavdan:

  • 70 puan alan öğrenciler, güz yarıyılı zorunlu yabancı dil dersinden muaf olurlar.

  • 80 puan alan öğrenciler ise güz ve bahar yarıyılı zorunlu yabancı dil derslerinden "AA" başarı notuyla muaf olurlar.

Tablo 3’te belirtilen seviyelerdeki zorunlu İngilizce derslerinden muaf olabilmek için, tabloda adı geçen sınavlardan belirtilen asgari puanların alınması gerekmektedir.

Bir önceki zorunlu yabancı dil dersine devam ederek 80 ve üzeri bir puanla başarılı olan öğrenciler ya da bir önceki zorunlu yabancı dil dersinden “AA” başarı notuyla muaf olan öğrenciler, takip eden zorunlu yabancı dil dersine ilişkin muafiyet sınavına girme hakkı elde ederler.

Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda yabancı dil hazırlık sınıfı öğrenimini başarıyla tamamlayarak Türkçe Bölüm/Programlara kayıt yaptıran öğrenciler, tamamladıkları hazırlık programı seviyesine eşdeğer seviyede olan zorunlu İngilizce derslerinden “AA” harf notu ile muaf olurlar. Başka bir yükseköğretim kurumunun yabancı dil hazırlık sınıfı öğrenimini başarıyla tamamlayamamış olanlar ise en son başarıyla tamamladıkları seviyede, 100 tam puan üzerinden en az 80 puan almış olmak koşuluyla, ilgili seviyelerdeki zorunlu İngilizce derslerinden “AA” başarı notuyla muaf olurlar.

Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilere, başarı notu eşdeğerlikleri kayıtlı oldukları fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından kabul edilen zorunlu yabancı dil dersleri için muafiyet hakkıtanınır. Muafiyet işlemleri, Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yürütülür.

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Başarı Değerlendirmesi

Yabancı dil hazırlık sınıfı eğitiminde başarı değerlendirmesi yıllık olarak yapılır. Öğrencilerin yılsonu başarı notları; ara sınav, kısa sınav, sözlü sınav, derse katılım gibi yıl içi değerlendirmelerden elde ettikleri notlarla yılsonu sınavındanelde ettikleri not kullanılarak hesaplanır. Bu hesaplama, öğrencinin her bir değerlendirmeden aldığı notun yılsonu başarı notuna katkı oranı ile çarpılarak sonuçların toplanmasıyla yapılır ve elde edilen sonuç tamsayıya yuvarlanır.

(Yıl içi değerlendirmelerin ve yılsonu sınavının yılsonu başarı notuna katkı oranı YADYO tarafından belirlenir ve akademik yılın başında öğrencilere duyurulur. Hazırlık sınıfından başarılı olabilmek için yılsonu sınav notunun en az 50/100 olması zorunludur. Yılsonunda başarılı olamayan öğrenciler bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavından elde edilen not, yılsonu sınav notu olarak değerlendirilir.

Yılsonu başarı notu hesaplaması sonucuna göre, Tablo 1’de yer alan asgari puanlara sahip olan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış olurlar.

B2 seviyesinde öğrenim gören öğrenciler ile ilk yarıyıl içerisinde, eğitim-öğretim yılının başında ilan edilen değerlendirmelerden elde ettikleri puanların ortalaması 100 tam puan üzerinden en az;

  • 90 olan A1 seviyesi öğrencileri,

  • 80 olan A2 seviyesi öğrencileri ve

  • 70 olan B1 seviyesi öğrencileri

için güz yarıyılı sonunda Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı yapılır. Bu sınavdan Tablo 1’de belirtilen asgari puanları alanlar, yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimini başarıyla tamamlamış olurlar ve bahar yarıyılında kayıtlı oldukları Fakültelerine gitmeye hak kazanırlar.